Hollanda Hayatı

HOLLANDA – 1967 NİNA RİCCİ’nin, director artistiği olan Gérard PİPART’ın asistanı olan FRANZ MOLENAR, 1967’de Hollanda’da ilk kez Paris anlamında büyük modaevi kurar. Arkadaşı olan GÖKÇAYLI’ya directör artistikliğini yapmasını önerir. Amsterdam GÖKÇAYLI için çok büyük bir tecrübedir. Özgürce kendi denemelerini yapar.

Hollanda Hayatı

Amsterdam’da kaldığı süre içinde Paris,New-York ve Berlin’de sergilenen koleksiyonları hazırlar Temalar geometri kumaş çalışmaları Abstre motif baskılar - stilize osmanlı motifleri

 


Paris'e Kısa Dönüş – 1968

Türkiye’ye kesin dönüş yapmak üzere, 1968 başında, bıraktığı eşyalarını almak üzere Paris’e dönen GÖKÇAYLI, Sylvie VARTAN ve ortağı olan Nicole BERNARD ile bir davette tanışır. GÖKÇAYLI ile çalışmak isterler, ama kendisi Türkiye’ye kesin dönüş yapmak istediğini söyler. Israrlarına dayanamayıp, bir müdet daha Paris’te kalıp, Sylvie VARTAN’ ın butiği için iki koleksiyon hazırlar. GÖKÇAYLI’nın prêt-a-porter için ilk ve son çalışmasıdır.

Türkiye'ye Dönüş – 1968

1968 sonlarında, Türkiye’ye dönen sanatçı Rumeli Caddesinde, Saray apartmanında atölyesini kurar. İstanbul’a geldiği zaman ona en çok yardım eden, eski Kahire İş Bankası Müdürü ve aile dostu olan İlhami ÇAKIN Beydir. İlk defilesini çok büyük ilgi çeker. Bütün basın GÖKÇAYLI defilesinden bahseder. İstanbul’un Haute-Couture’den anlayan en şık hanımları akın etmeye başlar. İlk müşterileri arasında Mefküre ŞERBETÇİ, Rüksan ŞERBETÇİ, Ayşe BEYAZIT, Münevver ERKOĞLU, Madame BARBUT, Serra MENEMENCİOĞLU, Suna KIRAÇ , Sevgi GÖNÜL, İnci KIRAÇ, Serap BÜKTAŞ, Ayşe SILAN.

Koleksiyonların Temaları

Paris’te iken, Benoit MECHIN’in konferanslarında, İsak Paşa Külliyesinin taş kabartmalarından, iç süslemelerinden, çinilerinden o kadar çok bahseder ki GÖKÇAYLI Paris’te iken Anadolu kültürene aşık olur. Aynı zamanda, sanat tarihi hocası olan Maxwell Foucher’nin konferanslarında, Rüstem Paşa Camii'nden o kadar heyecanla bahseder ki, GÖKÇAYLI Türkiye’ye dönünce mutlaka bu sanat eserini değerlendirmek ister ve sonunda hayalini gerçekleştirir. İlk çalışmaları, Anadolu Medeniyetleri üzerinedir. Anadolu Medeniyetlerinin detaylarının modern bir yorumunu yapar, Fransız Haute-Couture’ü ile birleştirir ve kendi tarzını bulur. Çok daha renkli, bir Türk Haute-Couture tarzı ortaya çıkmış olur. Onun için Anadolu medeniyetleri bir ilkedir. Ama, moda değişkendir, zaman zaman Hollywood Star, Şık Kadın ve Art Déco temaları üzerine çalışır,
  • Hittit - Bizans : Aphrodisias : çalışmaları özellikle drapeler üzerinedir
  • Selçuk - Hollywood stars
  • Osmanlı - Şık kadın
  • Roma - Erté : Art Déco

Kumaş çalışmaları

Bedri Rahmi’ile ipeğe ilk yazma, baskı, ve dokuma denemeleri (1970) - Keçe çalışması – abaların modern yorumunu sunar (1978) - Anadolu etnik motiflerinin modern yorumunu yapar, kilim dokur – ceket ve paltolarda kullanır (1977) - Jale YILMABAŞAR’ın seramik motiflerini ipeğe basar (1977) - Batik – Tatbiki Güzel Sanatlar’la batik çalışması yapar - Baskı – Herr Schmidt ile Osmanlı ve Selçuk baskı çalışmaları yapar (1980)

Kumaş çalışması

Baydemir tekstil fabrikası için Osmanlı (Topkapı ve Rüstem Paşa Camiinin detayları) ve Bizans (Aya Sofia ve Kariye Camii) detaylarını basar. (1997)